Resep Sambal Sardin Mackerel yang Sempurna

Sambal Sardin Ikan Tenggiri

Adakah anda sedang mencari idea langkah mudah menyediakan sambal ikan kembung dan sardin, selera istimewa?, resepi sambal ikan tenggiri dan sardin memang boleh mengubat lidah anda, sedang dicari oleh pengguna di kawasan kami, mungkin anda salah satunya. Pengguna internet kini sudah biasa menggunakan Internet pada telefon bimbit untuk melihat maklumat imej dan mendapatkan idea. Dan kali ini saya akan kongsikan tutorial cara membuat Sambal Sardin Ikan Tenggiri Pedas supaya tidak terlalu keras dan tidak terlalu mudah. Jika proses itu buruk, hasilnya tidak akan lancar atau menyenangkan. Sambal ikan tenggiri dan sardin yang baik sepatutnya mempunyai aroma dan rasa yang boleh menggoda selera kita.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi kualiti rasa sambal ikan tenggiri, daripada jenis bahan, pilihan bahan segar, cara penyediaan dan penyajian. Jika anda ingin membuat jem sardin dengan ikan tenggiri yang sedap di rumah, jangan risau kerana jika anda tahu caranya, masakan ini boleh menjadi sedap. Seterusnya gambar sambal tenggiri dan sardin yang boleh anda jadikan contoh.

Jumlah hidangan untuk menyediakan Sambal Sardinia ikan tenggiri adalah 2 orang. Jadi pastikan ruang ini cukup baik untuk memberi perkhidmatan kepada anda dan orang tersayang.

Di bawah adalah beberapa kaedah mudah dan praktikal yang boleh digunakan untuk membuat sambal ikan tenggiri. Anda boleh membuat Sambal Sardin Mackerel dengan 9 jenis bahan dan 3 langkah membuat. Berikut adalah langkah-langkah untuk menyediakan hidangan.

#bazaarramadan #minggu1 #cookpadmalaysia Makan sardin ikan tenggiri ni sekali-sekala adalah wajib sepanjang Ramadhan. Kadang-kadang tak tahu nak masak apa kan? Ada nasi panas, telur dadar tenggiri sardin pun dah cukup.

Bahan-bahan dan Rempah-rempah untuk Sambal Ikan Tenggiri dan Sardin:

  1. 1 tin sardin (saya guna jenama Ayam)
  2. 1 biji bawang belanda dicincang bulat
  3. 1 sudu kecil pes asam jawa
  4. 1 sudu besar gula
  5. elemen bawah tanah
  6. 3 liter bawang putih putih
  7. 5 ulas bawang merah
  8. 1 1/2 sudu besar cili kisar
  9. Seketul halia

Langkah-langkah membuat sambal tenggiri sardin

  1. Mula-mula asingkan sark dan chowder. Panaskan minyak dan goreng ikan selama beberapa minit. Tutup kuali untuk mengelakkan dapur terpercik dan terpercik ke atas ais. Keluarkan dan tahan.
  2. Tumiskan bahan kisar dan sos kunyit dalam minyak yang sama sehingga mula naik minyak. Masukkan sedikit gula dan gaul lagi. Kemudian masukkan pes asam jawa. Sesuaikan rasa.
  3. Akhir sekali masukkan ikan sardin dan bawang besar yang dihiris. Gaul sebati. Kalau dah kering boleh tambah air. Sedia untuk dihidangkan.

kenapa? bukankah mudah? Cara Membuat Sambal Sardin Mackerel Boleh Buat Di Rumah. Semoga ini bermanfaat dan semoga berjaya!

0 Post a Comment

Posting Komentar